Blogger Templates

.::mereka yang menerima cik gelong seadanya::.

...:::ini gaya cik gelong:::... ~suka silang tangan~

My photo
.::simple::.::crazee:.::not so good::.::i am who i am::.

26 April 2012

langkah pertamaku

sekian lama merancang, akhirnya, CG amek langkah pertama untuk memulakan bisnes CG..
bisnes apa?? hehehehe... bisnes yang tak perlukan modal yang byk.. CG buat coklat!
hahahahha.. macam lawak jer bila CG mulakan bisnes. CG bkn otak bisnes walaupon CG mata duitan $$$$...
buat masa sekatang, CG mulakan dengan buat coklat lolipop dan praline. masih x banyak design.. jual pon juz stakat untuk bdk2 skolah..
CG amek kesempatan kat adik CG yang pendidikan khas untuk suruh dia jual. maklom la, budak2 pendidikan khas ni, mempunyai kelebihan kat skolah. depa ni boleh berniaga untuk tabung pendidikan khas disamping mengajar depa ni berdikari dan belajar menjana pendapatan sendiri.
CG bg la upah untuk adik CG n bdk2 kat umah tu. 
buat masa skrg, CG x dpt nk luaskan market jualan coklat sbb CG keja kt Penang. Kg lak kt Pendang. so, adik CG buat coklat bila CG kt Penang. \
Sejak mulakan bisnes ni, tiap2 mgu CG balik kg.
Bila kt kg, CG buat coklat byk2 sb n mudahkan adik CG. Walaupon adik CG yg bawah CG umo 20, tp dia ni agak slow (bkn mgata adik sndiri..)
bisnes ni pon Cg buat untuk dia sbb dia dok umah habiskan beras ja x keja..
So, biarla dia blajar mulakan bisnes... ni ja CG leh tlg sbgai kakak. 
adik CG yg nom 3, prmpuan gak..umo 16. yg ni la yg pendidikan khas.
dia pendidikan khas bkn sbb cacat pa..cuma masalah pembelajaran ja slow. kecik2 dulu kena dmam kuning..so, pertumbuhan dia terbantut. pendek! hahahha.. tp.. dia ni cukup mata duitan + kedekut. saving dia ni byk taw!! kalah CG. huhuhuhu...
adik CG yg last plak, adalah yg paling kamceng gn CG. satu2nya laki dan yg last.
perangai dia sama ja mcm perangai CG masa kcik2.. dia dh fom 1 la ni.. buas!
(mcm kak dia dolu2 jgk) 
ok la.. cukup la CG cita sal bisnes CG yang baru ja memulakan langkah pertama.
doakan bisnes CG berjaya dan berkembang...
post berikutnya, CG upload pic coklat yg CG buat k???


19 March 2012

perlu ke langgaq lampu meqah??

tiap2 ari CG p & balik qeja, kat trafic lite, mesti ada ja yg langgaq lampu meqah.
perlu ke??
X paham CG.. nak p qeja pon langgaq lampu meqah..
nak sampai awai kat opis..
tp, dah balik, tergedik2 gak nak cepat?
mana 1 ni?
CG pikiaq gak untuk apa depa kalot nak balik awai?
salunya, oqang laki yang salu langgaq..
depa nak cepat sbb nak jaga anak ka?
ka, nak sediakan makan mlm untuk family?
maybe nak kemas rumah yg berseleqak mcm tongkang pecah?
tp, agak curious la lau laki yang nak buat semua tu kan?
mmg la ada laki yg buat. tp, bqapa percen sgt kn?
depa x pikiaq ka dok langgaq lampu meqah tu byk risiko?
bukan apa..bahaya..
kalau bahaya kat org yg langgaq lampu meqah tu takpa,
tapi, yang naya tu oqang lain pon terlibat sama!
kalot sgt nak balik qumah, tak terpikiaq ka,
kot2 depa tak sampai qumah,
sampai RAHMATULLAH??
x ka depa kesian kat family depa??
tapi, nak mgata byk2 pon, xmau la.. CG pon buat!
tapi, slalunya, CG langgaq lampu meqah kalau CG nak kona kiri..
heheh..tu ja..
tp ada gak kona kanan aqi Sabtu time p qeja sbb qeta mmg xdak..
ahhaahaha..
kata dulang paku serpih..
kata orang, aku yg lebih..


7 March 2012

Kerana Saya Cute Macam Bakul

Kenapa tajuk kat atas macam tu?sbbnya, CG join contest
yang diadakan oleh Bakul Peace Craft. syrat2 penyertaan adalah seperti berikut:-

 1) Buat 1 entry bertajuk 'Kerana saya cute macam Bakul'
2) Dalam entry, pastikan ada 5 perkataan 'cute' dan backlink perkataan itu kepada blog ini (https://www.facebook.com/pages/Bakul-Peace-Craft/120840464660911) dan 5 perkataan 'Bakul' dan link kepada blog ini (http://bakulpeacecraft.blogspot.com/)
3) Dah siap tulis entry, bagi link tu kat ruangan komen bawah ini. Senarai peserta akan diupdate di tepi sidebar. Kalau takde nama sila bagitau Bakul k.
4) Tunggu 16 March, pemenang akan diumumkan di blog ini.

Berikut adalah entry CG:-



Setiap manusia diciptakan dgn sebaiknya..
begitu gak CG.. diciptakan dgn wajah yg Cute.. badan yang agak comel..dan peribadi yg baik..
ewah3..terlebey perasan plak CG..
macam org kata, masuk Bakul, angkat sendiri..
tp, hidup ni mcm Bakul kn? knp CG kata mcm 2?
sbb Bakul menggambarkan hidup CG.
pelbagai corak, warna dan bentuk yang Cute miut..
lagipon, ada gak Bakul yg besar mcm CG. heheheh..
Bakul, x perlu cantik atau Cute yang penting, apa kegunaannya..
mcm la org kan? x guna Cute kalau perangai cam hampeh..
lgipon, bak kata UAI,
"tak Cute xpe..blh ttp lmpu"
hahahha..merepek dah CG..
pape pon, kalu nak beli Bakul yang Cute miut, 
bukan stakat bakul, macam2 ada..
blh jugak lawat disini, Bakul Peace Craft Facebook.
jadi, silalah yer??

6 March 2012

2 VIP TIKET DISNEY ON ICE AT PISA 9-11 MARCH FOR SALE

sedihnya bila dah menang VIP tiket ke DISNEY ON ICE AT PISA 9-11 MARCH,
malangnya, x dapat pergi atas sbb2 tertentu..
sob sob sob...
jadi, CG cadang nak jual 2 TIKET VIP YANG BERHARGA RM496 HANYA PADA RM350!
TIKET VIP ye kwn2??? kalau ada yang berminat, 
sila la contact CG di nombor 010-5611217.
kalau betul2 minat nak beli, maybe CG boleh nego lg harga tu..
so, cepat3...

2 VIP TIKET DISNEY ON ICE AT PISA WORTH RM496 ONLY AT RM35O FOR SALE!!

CG MENANG TIKET VIP DISNEY ON ICE!

cam x sangka kan, pas menang GA RBT,
pg td, CG dapat kol bagitau, CG menang tiket DISNEY ON ICE!
CG join contest MY MAGICAL MOMENT yg dianjurkan oleh RAPID PENANG.
mulanya, CG x arap pon nk menang.. juz cari nama2 watak Disney dalam puzzle.
punya senang, so, CG agak, msti la ramai yg join..xpela.. stuka2 jer..
Alhamdulillah..rezki CG murah sgt bulan ni..
Tiket VIP yang berharga RM496 menjadi milik CG dan 7 org lg pemenang..
epy sgt2 rini.. dah plak tu,
member opis plak buat Welcome & Farewell Lunch kat G Hotel, Gurney,
untuk clebrate CG dan membe opis yg akan resign tengah bulan ni..
huuhuhu..sunyi la opis nt..
punya kena paksa makan smpai nak muntah sbb diorg kata, dh la makan mahal,
so, kena mkn byk2 & amek lauk yg mahal2.
hahaaha..memg puas r!
ok, off topik...
esok pagi, sblum g keja, CG nak singgah kat Headquarter Rapid Penang
untuk ambik tiket yg CG dah menang.

Ok, mood CG arini tersangat2 epy wlupon masok keja pagi td,
 tgok atas meja bertimbun fail sbb MC smalam .
huhuhuhu.. CEWI giler CG! jgn jeles... hahahha

4 March 2012

terkenang kisah lama~

ntah kenapa, mlm ni CG teringat sgt kt Si Dia yg lama..
CG tringat knangan2 lama gn dia..
pahit..manis..
byk sgt benda yg dia ajar CG..
CG rindu dia..mcm ne ni??

1 March 2012

CG menang GA!!

tengok tajuk, mcm best kn??
ampa xtaw la ase pa, tp, CG asa mmg best sgt2 sbb..
1st time CG menang GA.
10 hari GA diadakan, juz dgn jwb soklan n cri jwpan brdasarkan link yg diberi,
sng2 jer dpt adiah..
slama 10 hari, jam 11,2, n 4 ptg. 
tiap2 ari CG tunggu taw x? tp, salu jer, bila dh nk time soklan GA kua,
ada jer keja urgent nak wat..
bila da kua soklan lak, CG xtaw nk cri jwapan..hahahahah
padahal, link dh bg..
org len jwb dulu..
sampai la last day.. siang tu mmg bz giler..
nseb bek last day GA, soklan selang sejam!
tp, CG xdpt gak.huhuhu..
mlm, ingtkn dpt la nk tngu.. tp, gadoh plak gn Si Dia..
majok3..kua mkn KFC sorg2..
(spoil diet..sakit ati jer, mkn mcm2)
pastu, Si Dia mai jmpa CG sbb nk pujuk, kua lak g Tesko gn dia..
(majok kejap sgt..)
balik tu, tengok jam, dh kul 11..
hurm..sedih sbb last soklan GA dh bis..
TP! mybe luck CG kot, tgok2 admin tlis kt wall,
smpena last GA, ada lg 1 GA terakhir jam 11.30. pe lg.. CG tngu dpn lptop
smbil dok refresh refresh n refresh page GA tu..
tup2 kua soklan! dgn pantas CG bukak link, n cari jawapan.
terus CG tulis jwpan.. keja jer, dh berderet jwpan kt bhagaian komen..
CG pon, pasrah jela..
then, admin annouce dh ada pmenang..
Cg tengok la kt wall...
tgok2...
yay!! x sungka buah cempedak menjadi ngka..hahhaha
CG menang.. ni pon acc fb untuk game..
cam x caya je kn? nak taw CG menang apa??
hadiah ni tajaan
pemilik blog ini adalah, Noly Zulkeply.
cantik kan3??
thanks 

jadi, kepada sesapa nak oder handmade craft, leh jer bukak
RBT untuk tengok gmbar handcraft dan crafter dari sluruh malaysia!
pilih jer mana nak...dari
keychain
plushies
pillow
frame
dan segala macam lg..
mudahnya, MACAM-MACAM ADA...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...