Blogger Templates

.::mereka yang menerima cik gelong seadanya::.

...:::ini gaya cik gelong:::... ~suka silang tangan~

My photo
.::simple::.::crazee:.::not so good::.::i am who i am::.

26 April 2012

langkah pertamaku

sekian lama merancang, akhirnya, CG amek langkah pertama untuk memulakan bisnes CG..
bisnes apa?? hehehehe... bisnes yang tak perlukan modal yang byk.. CG buat coklat!
hahahahha.. macam lawak jer bila CG mulakan bisnes. CG bkn otak bisnes walaupon CG mata duitan $$$$...
buat masa sekatang, CG mulakan dengan buat coklat lolipop dan praline. masih x banyak design.. jual pon juz stakat untuk bdk2 skolah..
CG amek kesempatan kat adik CG yang pendidikan khas untuk suruh dia jual. maklom la, budak2 pendidikan khas ni, mempunyai kelebihan kat skolah. depa ni boleh berniaga untuk tabung pendidikan khas disamping mengajar depa ni berdikari dan belajar menjana pendapatan sendiri.
CG bg la upah untuk adik CG n bdk2 kat umah tu. 
buat masa skrg, CG x dpt nk luaskan market jualan coklat sbb CG keja kt Penang. Kg lak kt Pendang. so, adik CG buat coklat bila CG kt Penang. \
Sejak mulakan bisnes ni, tiap2 mgu CG balik kg.
Bila kt kg, CG buat coklat byk2 sb n mudahkan adik CG. Walaupon adik CG yg bawah CG umo 20, tp dia ni agak slow (bkn mgata adik sndiri..)
bisnes ni pon Cg buat untuk dia sbb dia dok umah habiskan beras ja x keja..
So, biarla dia blajar mulakan bisnes... ni ja CG leh tlg sbgai kakak. 
adik CG yg nom 3, prmpuan gak..umo 16. yg ni la yg pendidikan khas.
dia pendidikan khas bkn sbb cacat pa..cuma masalah pembelajaran ja slow. kecik2 dulu kena dmam kuning..so, pertumbuhan dia terbantut. pendek! hahahha.. tp.. dia ni cukup mata duitan + kedekut. saving dia ni byk taw!! kalah CG. huhuhuhu...
adik CG yg last plak, adalah yg paling kamceng gn CG. satu2nya laki dan yg last.
perangai dia sama ja mcm perangai CG masa kcik2.. dia dh fom 1 la ni.. buas!
(mcm kak dia dolu2 jgk) 
ok la.. cukup la CG cita sal bisnes CG yang baru ja memulakan langkah pertama.
doakan bisnes CG berjaya dan berkembang...
post berikutnya, CG upload pic coklat yg CG buat k???


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...